Let’s go electric: dit verandert 1/1/25 voor bedrijfswagens

Per 1 januari 2025 veranderen een aantal belangrijke zaken voor de bedrijfswagen met brandstofmotor. De MRB stijgt, de BPM-vrijstelling verdwijnt en ze zijn niet meer welkom in milieuzones in steden. Wordt het tijd voor een elektrische bestelbus? 

Het is duidelijk. De Nederlandse overheid wil vaart maken met het vergroenen van het bedrijfswagenpark. De doelstelling is immers om per 2030 de hoeveelheid CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen ten opzichte van 1990. De aanschaf en het gebruik van bestelbussen op diesel, benzine of gas wordt ontmoedigd, terwijl de emissievrije elektrische bestelauto een duw in de rug krijgt. Wat verandert er de komende tijd concreet?
 

De bedrijfswagen op brandstof mag de stad niet meer in

Op 1 januari 2025 veranderen de centra van ca. 30 tot 40 gemeenten, zoals Amsterdam,  Den Haag, Utrecht,  Breda en Maastricht, in zero emissiezones. Dit betekent dat alleen nog elektrische bedrijfswagens het hart van de stad in mogen. Hoewel de zero-emissiezones vanaf 2025 van kracht zijn, bestaat er een overgangsregeling. Bedrijfswagens met emissieklasse euro 5 mogen nog tot 2027 de binnensteden binnenrijden, bestelbussen met euro 6 label nog één jaartje langer.


De MRB (motorrijtuigenbelasting) voor bedrijfswagens stijgt

De motorrijtuigenbelasting voor bedrijfswagens met of zonder verbrandingsmotor gaat per 1 januari 2025 de hoogte in. Er komt 10,1% bij. In 2026 stijgt de MRB voor bedrijfswagens verder met nog eens bijna 7%.

 

De BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens verdwijnt

De BPM-vrijstelling (of ondernemersvrijstelling) voor nieuwe bedrijfswagens verdwijnt per 1 januari 2025. Deze afschaffing van de grijskentekenregeling geldt alleen voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor. Voor elektrische bedrijfswagens hoeft nog altijd géén aanschafbelasting te worden betaald. Per gram CO2 -uitstoot bedraagt het bpm-tarief € 66,91. Met andere woorden: het BPM-bedrag voor een bedrijfswagen met een CO2-uitstoot van 200 gram per gereden kilometer wordt € 13.382.

 

De overstap naar de elektrische bedrijfsauto. Waar moet ik op letten?

Overweegt u een overstap naar elektrische bedrijfswagens, dan is het goed rekening te houden met de volgende punten:

1) Schets een reëel beeld van de dagkilometrage

Fleet Support ziet in de praktijk dat veel berijders van bestelbussen hun dagkilometrage op 200 kilometer per dag schatten. Checkt Fleet Support de werkelijk data, dan blijkt dat veel bestelauto’s flink minder kilometers rijden. Baseer uw beslissing om de overstap te maken naar elektrisch rijden dus niet op ‘onderbuikgevoelens’, maar op harde data. De uitkomsten zullen u nog verrassen!


2) Kies een bestelbus die bij uw rij- en gebruikspatroon past

Het aanbod elektrische bestelauto’s is al best groot en groeit hard door. Eerlijk is eerlijk: de actieradius houdt nog niet altijd over, zeker niet als de elektrische bestelbus zwaar beladen is (zie infographic met als voorbeeld een Opel Vivaro e).* De grote jongens hebben een rijbereik van soms net iets meer dan 100 kilometer. Daar staat tegenover dat de WLTP-actieradius oploopt naar boven de 300 en zelfs 400 kilometer voor weer andere modellen. En die WLTP-waarden zijn gemiddelden. Wie veel stadskilometers maakt, komt verder op een volle accu dan wie vooral kilometers vreet op de snelweg.

*Gelukkig laten aanbieders van elektrische bestelbussen vaak zien wat de invloed is van de belading op de actieradius.

 

3) Denk goed na over laadmogelijkheden

In veel gevallen zal het accupakket van uw elektrische bedrijfswagen toereikend zijn om zonder tussentijds laden de dag door te komen. Mocht het toch nodig zijn om onderweg te laten, dan hoeft dat geen werktijd af te snoepen. Laden in de koffie- of lunchpauze behoort misschien tot de mogelijkheden, of terwijl u op de ladder staat. Fleet Support hoort nog vaak dat de berijder van de bestelauto geen thuislader heeft. Een investering die zich snel terugverdient (betaalbare stroom laden i.p.v. dure brandstof tanken) kan dat veranderen, waardoor de berijder wél met een volle batterij de werkdag begint.

Elke klus zijn eigen bus

Welke type gebruiker van de elektrisch bestelauto bent u?

4) Houd rekening met het opladen van uw elektrische of hydraulische equipment

Uw bestelauto op benzine of diesel dient vaak ook als energiebron voor uw elektrische gereedschap. Via een accessoire-accu met 220V-aansluiting laadt u immers al rijdend uw elektrische apparatuur op tussen klussen door. Bij een elektrische bestelauto is het regelmatig een stuk ingewikkelder om datzelfde trucje te doen. Check dus bij het merk en model dat u op het oog hebt of het bijladen van uw elektrische gereedschap mogelijk is.

 

5) Check tijdig de levertijd van nieuwe bedrijfswagens

Staan de seinen op groen voor een elektrische bedrijfswagen? Houd er dan rekening mee dat sommige modellen een lange levertijd hebben. Door op tijd te bestellen, kunnen uw nieuwe elektrische bedrijfswagens nog voor de ingang van de bpm-regelgeving van 1 januari 2025 worden geleverd.

 

6) Overweeg de overstap van grijs naar geel kenteken

Nu de BPM-vrijstelling voor grijze kentekens verdwijnt, is het goed om na te denken of een elektrische auto op geel kenteken misschien iets voor u is. Tal van elektrische modellen zijn ook ontzettend ruim van binnen en de actieradius kan oplopen tot een aanzienlijke 500 kilometer (WLTP). Een ander voordeel van een personenauto is dat u hem ook kunt inzetten voor een vakantie met het gezin.

 

Meer weten over actuele wet- en regelgeving op het gebied van mobiliteit? Of eens vrijblijvend overleggen over uw wagenparkbeheer en/of mobiliteitsbeleid? Onze Key Accountmanager Youri van Gogh staat voor u klaar. Neem contact met hem op via 026 - 353 76 00 of via mail (y.vangogh@fleetsupport.com) 

Relevant nieuws