Dit zijn de 11 belangrijkste mobiliteitsontwikkelingen voor 2025
In 2025 veranderen er een aantal zaken op het gebied van mobiliteit. Wij zetten de belangrijkste mobiliteitsontwikkelingen voor aankomend jaar voor je op een rij. Let op: dit is een momentopname.
#1 Bijtelling voor EV’s gaat in 2025 omhoog
Met ingang van 2026 vervalt de gunstigere bijtelling voor de volledig elektrische auto van de zaak. Ook met je EV betaal je dan 22% bijtelling, net als elk ander type auto. In 2025 geldt er gelukkig nog wél een gunstiger bijtellingstarief. Tot aan een cataloguswaarde van 30.000 euro bedraagt de bijtelling op een elektrische auto van de zaak bij privégebruik 17%. Dat is één procent meer dan in 2024. Is je auto duurder dan 30.000 euro, dan geldt voor elke euro boven die bijtellingsgrens het reguliere bijtellingstarief van 22%. Goed om te weten: het bijtellingspercentage is 60 maanden geldig. Je profiteert dus nog vijf jaar lang van het verlaagde bijtellingstarief van komend jaar.
#2 Afschaffing aanschafsubsidies elektrische (bedrijfs)auto’s
Ook in 2024 kon je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto of elektrische bedrijfsauto een beroep doen op SEPP- of SEBA-subsidie. Beide subsidieregelingen stoppen aan het eind van het jaar, waardoor je helaas een bedrag van 2.950 euro (nieuwe EV), 2.000 euro (gebruikte EV) of 5.000 euro (nieuwe elektrische bedrijfswagen) misloopt.
#3 bpm-vrijstelling EV’s verdwijnt
Nu de elektrische auto duidelijk voet aan de grond heeft, stimuleert de overheid de EV minder. Zo vervalt de bpm-vrijstelling voor elektrische auto’s in 2025. De vaste bpm-voet voor personenauto’s geldt voortaan ook voor de EV en bedraagt komend jaar 667 euro. Ook de aparte bpm-tabel voor plug-in hybrides vervalt, waardoor voor de aanschaf van PHEV’s reguliere tarieven worden gerekend. Tot slot stopt de bpm-ondernemersvrijstelling voor bedrijfswagens. Voortaan wordt de bpm gebaseerd op de CO2-uitstoot. In 2025 betaal je 74,41 euro per gram.
#4 EV’s betalen mrb
In 2024 betaalde je geen motorrijtuigenbelasting (mrb) voor een elektrische auto. Met ingang van 2025 verandert dat. Je betaalt wél mrb, maar je krijgt nog wel een flinke korting van 75% korting op het reguliere tarief. In de jaren 2026 t/m 2029 is die korting met 25% een stuk kleiner. En je raadt het al: vanaf 2030 betaal je het volledige belastingtarief. Plug-in hybride elektrische auto’s met maximaal 50 gram CO2-uitstoot per kilometer profiteren alleen nog in 2025 van een mrb-korting van 25%. Vanaf 2026 geldt het reguliere belastingtarief.
#5 Tol betalen op de nieuwe Blankenburgverbinding
Begin december ging de langverwachte Blankenburgverbinding open. Die nieuwe snelweg (A24 genaamd) verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. De 4,5 kilometer lange driebaanssnelweg moet de doorstroming in de regio Rotterdam verbeteren en de altijd drukke Beneluxtunnel ontlasten. Hoewel de A24 een uitkomst lijkt, is een rit over de snelweg niet gratis. Via een elektronisch kentekenherkenningssysteem wordt tol geheven. Betalen van de tol doe je onder meer via e-tol.nl. Het is verstandig om met jouw leasemaatschappij te bespreken hoe zij de tolbetalingen afhandelt en in rekening brengt.
#6 Rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit
Sinds 1 juli 2024 is de regeling werkgebonden personenmobiliteit van kracht. Dat betekent dat werkgevers met minimaal 100 werknemers jaarlijks moeten rapporteren over hun werkgebonden personenmobiliteit. De eerste rapportageronde is in 2025.
#7 Veel binnensteden veranderen in zero-emissiezones voor bedrijfswagens
In 2025 veranderen de binnensteden van verschillende Nederlandse gemeenten in zero-emissiezones. In deze zero-emissie-zone mogen alleen nog elektrische bestelauto’s naar binnen. De vier grote steden en tal van andere grote gemeenten introduceren hun zero-emissiezone al op 1 januari. Gemeenten als Groningen en Haarlem doen dat iets later in het jaar. Onder meer Dordrecht, Schiphol, Arnhem en Almere openen hun zero-emissiezones echter pas in 2026 of later. Er geldt nog wel een overgangsregeling. Bedrijfswagens met emissieklasse euro 5 zijn nog tot 2027 welkom in de binnensteden. Bestelbussen met een euro 6 label zelfs nog tot 2028.
#8 Onbelaste reiskostenvergoeding blijft gelijk
In 2024 steeg de maximale onbelaste reiskostenvergoeding van 0,21 euro naar 0,23 euro per kilometer. Voor 2025 blijft de onbelaste reiskostenvergoeding, voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen, 0,23 euro per kilometer.
#9 Thuiswerkvergoeding gaat omhoog
De thuiswerkvergoeding stijgt iets in 2025. In plaats van 2,35 euro per dag, krijgen thuiswerkers maximaal 2,40 euro belastingvrij per dag vergoed in 2025. De thuiswerkvergoeding is een tegemoetkoming in de kosten (elektriciteit, verwarming) die je maakt als je thuis werkt.
#10 Accijnsverlaging brandstof blijft intact
Autorijden is duur. Om die reden besloot het kabinet eerder voor een tijdelijke korting op de brandstofaccijns. Ook in 2025 blijft die korting van kracht. Daarmee worden benzine en diesel dit jaar niet respectievelijk 21 en 13,5 eurocent per liter duurder zoals beoogd.
#11 Investeringen stroomnet en infrastructuur
Het stroomnet is behoorlijk vol in Nederland. Om netcongestie tegen te gaan investeert de overheid 65 miljoen euro om het stroomnet te ontlasten. Verder stopt het kabinet 2,5 miljard euro in de aanleg van infrastructuur om nieuwe woonwijken bereikbaar te houden.