Geld verdienen terwijl je rijdt (en laadt): 6 bespaartips voor de elektrische auto

De elektrische auto heeft misschien een hogere aanschafprijs, maar de mogelijkheden om te besparen zijn groot. Met deze 6 tips bespaar je, terwijl je rijdt, honderden euro’s per jaar. Zeker bij een grote EV-vloot kunnen deze besparingen flink oplopen.

  1. Stimuleer one pedal driving
  2. Haal meer uit je batterij
  3. Gebruik je rijassistenten
  4. Let op je rijstijl
  5. Gebruik je comfortzaken met mate
  6. Bepaal je laadtactiek

Naast deze bespaarmogelijkheden geven wij graag nog enkele tips voor de wagenparkbeheerder.

#1 Stimuleer one pedal driving

In een elektrische auto zijn er slechts twee pedalen: een rempedaal en een stroompedaal. Het stroompedaal kan meestal zo worden ingesteld dat de auto automatisch afremt wanneer je je rechtervoet ervan afhaalt. Dit wordt 'one pedal driving' genoemd, omdat je het rempedaal nauwelijks meer nodig hebt. Elke keer dat je afremt met het stroompedaal, vloeit de remenergie terug naar het accupakket. Vooral in de stad kun je door regeneratief remmen veel extra rijbereik winnen. Bovendien slijten je remmen veel minder snel.

#2 Haal meer uit je batterij

Het accupakket van een elektrische auto werkt het best bij een buitentemperatuur van 21 graden Celsius. In de winter presteert de batterij aanzienlijk minder goed. Door de accu vooraf voor te verwarmen via de bijgeleverde smartphone-app, geef je de batterij de boost die hij nodig heeft. Dit vergroot de actieradius en vermindert de noodzaak om vaak te laden. De kosten van het voorverwarmen worden ruimschoots gecompenseerd door de extra kilometers die je ermee wint.

#3 Gebruik je rijassistenten

Een moderne auto is uitgerust met tal van rijassistenten die ideaal zijn om het energieverbruik te verlagen. Cruise control stabiliseert je snelheid, waardoor je efficiënter rijdt. Nog geavanceerder is adaptieve cruise control met navigatieondersteuning. Op basis van kaartinformatie uit je navigatiesysteem, zoals een naderende bocht, wordt je snelheid automatisch aangepast. Daarnaast beschikt je elektrische auto vaak over een eco-modus, waarmee je de batterij zo veel mogelijk ontziet.

#4 Let op je rijstijl

Door op de snelweg 100 km/u te rijden in plaats van 120 km/u, bespaar je aanzienlijk op energie. Hoewel snel optrekken met je EV verleidelijk kan zijn, verbruikt zo’n rijstijl veel stroom en is het belastend voor je banden. Door ver vooruit te kijken en te anticiperen op wat komen gaat – beter uitrollen dan racen naar een rood stoplicht – kun je je verbruik drastisch verminderen.

#5 Gebruik je comfortzaken met mate

Van airco tot stoelverwarming: ze zorgen voor een comfortabel binnenklimaat in je auto, maar verbruiken veel energie. Zodra de auto op temperatuur is, kun je deze systemen vaak uitschakelen, bijvoorbeeld tijdens het laatste deel van je rit. Ook het gewicht van de auto en de aerodynamica beïnvloeden je energieverbruik. Laat zware spullen, zoals een golftas, niet achterin liggen en verwijder de skikoffer van het dak direct na je vakantie. Een dakkoffer verstoort namelijk de stroomlijn.

#6 Bepaal je laadtactiek

Bij elektrisch rijden hoort het opladen van de auto. Hoewel snelladen aantrekkelijk is, is het aanzienlijk duurder dan thuisladen. Door thuis te laden tijdens daluren, kun je flink besparen. Veel laadapps bieden de mogelijkheid om het opladen in te stellen op momenten dat het stroomnet minder belast is.
 

Tips voor de wagenparkbeheerder

Geef inzicht in de laadkosten

Voor het to-do-lijstje van de fleetmanager: geef EV-rijders inzicht in de kostenstructuur van hun laadpas. Als zij weten dat elke laadsessie hoge opstartkosten met zich meebrengt, zullen ze minder vaak kleine beetjes laden. Daarnaast ligt er een belangrijke taak bij de wagenparkbeheerder: zoek laadpasaanbieders die aansluiten bij het laadgedrag van de berijders. 

Zorg voor duidelijke spelregels

De autoregeling is de ideale manier om spelregels voor het gebruik van de elektrische bedrijfsauto vast te stellen. Daarna is het belangrijk om EV-rijders te stimuleren deze regels na te leven. Dit kan op een leuke manier, bijvoorbeeld door maandelijks de grootste bespaarder per afdeling te belonen.

Stel je elektrische wagenpark secuur samen 

Ook bij elektrische auto’s geldt: hoe groter, hoekiger, zwaarder en krachtiger de auto, hoe meer energie een EV verbruikt. Richt je dus niet alleen op de actieradius, maar vergelijk de modellen ook op hun energieverbruik per kilometer. Volgens de EV Database verbruikt de zuinigste middenklasse elektrische auto 139 Wh/km, terwijl een grote, sportieve EV soms 238 Wh/km of meer verbruikt.

Bespaar duizenden euro’s op het wagenpark

Alle besparingen samen resulteren eenvoudig in een 20 procent lager energieverbruik. Voor een bestuurder die 20.000 kilometer per jaar rijdt en laadt bij een openbare laadpaal voor 0,45 cent per kWh, bedragen de wekelijkse laadkosten 31 euro. Dit betekent dat je wekelijks 6,20 euro kunt besparen, wat neerkomt op ruim 322 euro per jaar. Voor een vloot van 500 auto's kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 161.000 euro. Over een leaseperiode van 5 jaar bespaar je zelfs 805.000 euro. Dat is een aanzienlijke besparing!

Neem contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen. Direct bellen met onze Key Accountmanager Youri van Gogh is ook mogelijk. Hij is bereikbaar op 06 - 276 21 581

Relevant nieuws