Afbouw wegenbelasting en effect op indexatie normleasebedrag

Auto - berekening op map.jpg

Afbouw wegenbelasting leidt tot hogere leasetarieven: indexeer het normleasebedrag

Wie een elektrische auto of plug-in hybride rijdt, krijgt momenteel nog korting op de wegenbelasting. Dat belastingvoordeel neemt de komende jaren steeds verder af, met hogere leasetarieven tot gevolg. Met de indexatie van normleasebedragen voorkom je dat jouw leaserijders straks minder keuze hebben.

Het was best even schrikken met Prinsjesdag. Het kabinet besloot namelijk om de gewichtscorrectie in de berekening van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s te versoberen. Op dit moment zijn EV's vrijgesteld van mrb. De wegenbelasting (inmiddels officieel ‘motorrijtuigenbelasting’ geheten) wordt in  Nederland berekend op basis van het autogewicht. En laat EV’s door het zware accupakket nu 20 procent tot 30 procent zwaarder zijn dan vergelijkbare benzine- en dieselauto’s. Het kabinet is voornemens om niet de eerder gestelde 40 procent van het voertuiggewicht van een elektrische auto af te trekken, maar slechts 25 procent.

Hogere mrb voor populaire EV’s 

Doordat elektrische auto’s maar beperkt korting krijgen op de reguliere wegenbelasting, stijgt de mrb de komende jaren flink. Voor een populair model als de Volvo EX40 moet je vanaf 2026 al bijna 1.300 euro per jaar meer betalen aan motorrijtuigenbelasting. Voor een Tesla Model Y gaat de wegenbelasting ook flink omhoog. In 2026 stijgt de mrb met 800 tot 1.200 euro op jaarbasis.

* Op basis van de huidige kabinetsplannen

Duurder in de lease

De kostenstijging ten gevolge van een hogere mrb, zal worden doorbelast in de leasetarieven. En als de leasetarieven stijgen, verkleint het aantal auto’s dat binnen het leasebudget van de leaserijder valt. Althans, dat is het geval als het normleasebedrag niet meegroeit met de prijsstijgingen. Het indexeren van het normleasebedrag voorkomt dat je leaserijders uit een steeds kleinere vijver kunnen vissen. De Barometer Zakelijke Mobiliteit 2024 leert echter dat 30% van de bedrijven het normleasebedrag indexeert. 

Wat doe jij?

Hoe ga jij om met de stijgende mrb? Laat je het normleasebedrag indexeren, zodat het leasebudget van je leaserijders meegroeit met de oplopende leaseprijzen, of kies je niet voor compensatie? 

Twijfel? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met Youri van Gogh (y.vangogh@fleetsupport.com | 06 276 215 81)

Relevant nieuws