Als ondernemer EV-laadinfrastructuur laten aanleggen? SPRILA voorziet in subsidie voor advies.

E-LCV.jpg

Vanaf 24 september 2024 is de SPRILA van kracht. Deze Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven maakt het financieel aantrekkelijker om een investering in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te doen. Er is zowel subsidie beschikbaar voor de aanschaf van de laadstations en bekabeling als voor (oriënterend) advies.

  1. Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven
  2. Subsidie voor advies bij aanleg laadinfrastructuur
  3. Slim omgaan met netcogestie
  4. Onafhankelijk advies op maat 

Om elektrisch rijden in Nederland verder te laten groeien, is er meer aanleg van laadinfrastructuur nodig. Dit moet op een slimme manier, want netcongestie hangt als een donkere wolk boven veel bedrijventerreinen. Veel ondernemers willen graag hun steentje bijdragen bij de aanleg van laadinfrastructuur, maar vinden het wel ingewikkeld en duur. Om die reden introduceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat per 24 september 2024 een nieuwe subsidieregeling. De SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven) voorziet in subsidie voor zowel de aanschaf van laadinfrastructuur als het voorafgaande advies.

Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven

De SPRILA is bedoeld voor elke ondernemer gevestigd in Nederland met een KVK-inschrijving. De subsidieregeling biedt een financieel steuntje in de rug bij de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein. Onder laadinfrastructuur vallen vanzelfsprekend laadstations (zowel AC-laadstations voor regulier laden als DC-laadstations voor snelladen), maar ook de hoofdaansluiting en bekabeling. Zelfs een stationaire batterij doet onder voorwaarden mee. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, lees je precies hoeveel subsidie je kunt aanvragen. 

Subsidie voor advies bij aanleg laadinfrastructuur

Omdat de aanleg van laadinfrastructuur behoorlijk ingewikkeld kan zijn, voorziet de SPRILA ook in subsidie op uitgaven in het voortraject: het broodnodige advies. Dat advies geeft antwoord op belangrijke vragen als: ‘hoe snel groeit mijn elektrische wagenpark en het wagenpark van klanten en/of leveranciers?’ Een gedegen investering is immers toekomstbestendig. Verder wil je waarschijnlijk ook geadviseerd worden over de verwachte investeringskosten, mogelijke laadlocaties, het aantal laadpunten en het type laadstation. Ook daarbij geldt weer: wat heb je nu nodig en wat over 5, 10 of 15 jaar?

Slim omgaan met netcongestie

Omdat netcongestie een heet hangijzer is, helpt advies op maat je eveneens voor te bereiden op mogelijke beperkte bandbreedte in je stroomvoorziening. Leg vast wat de beschikbare netcapaciteit is en hoeveel je nodig hebt. En hoe groot moet de netaansluiting zijn en hoe los je onvoldoende netcapaciteit op?

Onafhankelijk advies op maat

Voor al je vragen over de aanleg van laadinfrastructuur en andere complexe mobiliteitsvragen ben je bij Fleet Support aan het juiste adres. Wij kunnen je ook helpen bij het berekenen van de mogelijke subsidie voor uw specifieke situatie. 

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, bijvoorbeeld via Youri van Gogh, Key Accountmanager! Of laat hier uw e-mailadres achter. 

Relevant nieuws