Benchmark koopkracht autokeuze: hoe aantrekkelijk is de autokeuze?

Auto - berekening op map.jpg

De leasetarieven stijgen ook dit jaar weer. Door het normleasebedrag mee te laten groeien met die prijsstijgingen, houd je de autokeuzevrijheid in stand. Slim, want zo vissen je werknemers niet uit een steeds kleiner wordende vijver. Vanuit het oogpunt van secundaire arbeidsvoorwaarden is het áltijd slim om te kijken hoe aantrekkelijk jouw autokeuze is. Met de Benchmark koopkracht autokeuzen weet je snel hoe de huidige autokeuze binnen elke salarisklasse zich verhoudt tot de markt.

Inflatie, subsidies en de hoogte van de wegenbelasting: ze zijn stuk voor stuk van invloed op de hoogte van de leasetarieven van de auto van de zaak. Maar in de regel kun je ervan uitgaan dat de leasetarieven elk jaar stijgen, waarbij er vaak wel een onderscheid is te zien tussen de prijsstijgingen voor conventionele brandstofauto’s, hybrides en de EV.

Zolang je dat normleasebedrag indexeert hebben die prijsstijgingen een minimale invloed op de autokeuzevrijheid van je leaserijders. Die ene populaire middenklasse elektrische auto blijft in 2025 net zo haalbaar als in 2024. Uit de Barometer Zakelijke Mobiliteit 2024 blijkt echter dat 70% van de bedrijven het normleasebedrag niet indexeert. Het gevolg: medewerkers worden beperkt in de koopkracht van hun autokeuze. Youri van Gogh, Key Accountmanager bij Fleet Support, vindt indexatie van het normleasebedrag dan ook onontbeerlijk: “Indexeer je niet, dan betekent het dat je een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde - de auto van de zaak - minder aantrekkelijk maakt. Dat is nooit wenselijk en zeker niet in tijden van arbeidskrapte.”

Graadmeter

Om te zien hoe aantrekkelijk de autokeuzevrijheid van jouw bedrijf is ten opzichte van de markt, kan Fleet Support haar benchmark uitvoeren. Van Gogh: “Met een benchmarkanalyse krijg je inzicht hoe de huidige autokeuze (per salarisklasse) zich verhoudt tot de markt. Je houdt grip op kosten, behoudt tevreden medewerkers en je kan een actueel en duurzaam aanbod aanbieden.” 

Een Benchmark koopkracht autokeuze kost je maar weinig tijd, weet Van Gogh. “Fleet Support neemt je al het werk uit handen. Je stuurt ons de benodigde documenten, waarna een kick-off meeting volgt en we aan de slag gaan. Na een grondige analyse presenteren we in een gesprek onze bevindingen. Met een rapport en toelichting sluiten we de benchmarkanalyse af, waarna je aan de slag kunt met het al dan niet aanpassen van de normleasebedragen.”

Van Gogh ziet dat veel bedrijven een Benchmark koopkracht autokeuze laten uitvoeren. “Door veranderende marktomstandigheden is het voor bedrijven lastig peilen of ze hun normleasebedrag wel of niet moeten indexeren. Ook weten ze vaak niet met welk percentage ze moeten indexeren om in verhouding te blijven met andere bedrijven. Een gedegen analyse zet je dan weer op het goede spoor.”

Benchmark autoregeling
Naast de Benchmark koopkracht autokeuze – gericht hoe aantrekkelijk de autokeuze binnen je bedrijf is – biedt Fleet Support ook de Benchmark autoregeling aan. Dat is een bredere analyse waarbij we naar de complete autoregeling kijken. Naast de koopkracht van de normleasebedragen worden onder meer ook de toekenningsvoorwaarden, rechten en plichten in het onderzoek meegenomen.

Meer weten over de Benchmark autokeuze? Neem contact op met Youri van Gogh (y.vangogh@fleetsupport.com) 

Relevant nieuws