e-Manager van Fleet Support helpt bij de uitdagingen van een elektrisch wagenpark
Het recente ‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’ van RAI Vereniging en BOVAG benadrukt nog maar eens hoe ingeburgd de elektrische auto in Nederland is. Die nieuwe realiteit geeft fleetmanagers flinke uitdagingen. Want hoe haal je kostentechnisch alles uit je elektrische vloot, terwijl de kostenstructuur van laadpalen- en passen allesbehalve transparant is? De nieuwe e-Manager van Fleet Support zorgt voor inzicht.
De onstuimige groei van de elektrische auto mag dan momenteel wat afremmen, toch heeft de EV een enorme zegetocht achter de rug. Het recente ‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’ van RAI Vereniging en BOVAG laat zien dat het Nederlandse wagenpark aan het begin van het jaar al uit 462.307 volledig elektrische auto’s bestond. Met nog eens 848.972 hybride auto’s is het marktaandeel van de auto met elektromotor inmiddels 14 procent. Vijf jaar terug was dat aandeel slechts 3,7 procent. In 2023 alleen al werden 113.961 nieuwe volledig elektrische auto’s gekocht. En al die nieuwe EV’s hebben menig zakelijk wagenpark flink vergroend.
Transparantie laadkosten
Hoewel de transitie van brandstofauto naar EV voortvarend is verlopen, vinden veel fleet managers het nog een enorme uitdaging om grip te krijgen op elektrisch laden. Althans, dat blijkt uit de Barometer Zakelijke Mobiliteit die Fleet Support afgelopen zomer publiceerde. In een woud aan laadpaalaanbieders en laadpassen is het lastig overzicht te krijgen wat nu de beste provider is in relatie met het werkelijke laadgedrag. De kostenstructuur is immers niet heel transparant. Zo hebben je leaserijders bij de ene aanbieder te maken met abonnements- of opstartkosten, terwijl de ander een opslag rekent per kilowattuur. En dan zijn er nog de ‘kleeftarieven’ voor wie net te lang bij de laadpaal blijft staan.
Laadgedrag
EV-laden betekent ook steeds vaker: thuisladen. Toch gebruikt niet elke zakelijke rijder die laadpaal thuis even frequent en wordt er nog veel geladen aan duurdere snellaadpalen. Vaak is dat nodig, maar soms ook niet. Er zijn ook voorbeelden van zakelijke rijders die thuisladen, maar ‘om de hoek’ een publieke laadpaal hebben staan die goedkoper is… En zo is er veel bij te sturen rondom laadgedrag. Maar dat begint met inzicht.
e-Manager: grip op laden
Om dat inzicht te krijgen heeft Fleet Support de e-Manager ontwikkeld. Met e-Manager krijg je meer inzicht in het mogelijke besparingspotentieel en het geeft antwoord op de vraag of de huidige laadpas- en paalleverancier nog wel past bij het laadgedrag van de medewerkers. De e-Manager voorkomt dat een elektrisch wagenpark een ‘black box’ wordt: een kostenpost waar u geen controle over heeft
Inzicht, controle en ontzorging
De e-Manager bestaat in totaal uit drie producten. Allereerst is er de e-Manager Insights. Die service analyseert de kosten van uw huidige set-up, waarbij u meteen ziet waar besparingen te behalen zijn. Daarnaast is er e-Manager Control. Wij controleren alle datastromen van alle laadtransacties op juistheid en rechtmatigheid. Ook administreren wij alle assets (pas- en paal) en kunnen sturen op expiraties, onderhoud en vervanging. Een maandrapportage brengt eventuele excessen gelijk aan het licht. Tot slot is er de e-Manager Complete: complete ontzorging als het om EV-laden gaat. Naast advies en professioneel laadbeleid verzorgen wij het totale proces rondom de laadpaal en laadpas. Van aanvraag, installati en, onderhoud tot de rapportages.
Meer weten over e-Manager van Fleet Support?
Wil je ook het maximale halen wat er in uw elektrische vloot zit? Laat je dan assisteren door de e-Manager. De e-Manager bestaat uit 3 services die meer inzicht, controle en ontzorging bieden.