EY: Grip houden op laden en laadkosten

Laadpas_closeup_LR.jpg

Grip houden op laden en laadkosten

Elektrificatie van het wagenpark is een onomkeerbare trend. De snelle groei van elektrische voertuigen (EV’s) zorgt voor een flink aantal uitdagingen rondom laden en bijbehorende laadkosten. Inzicht en overzicht zijn bepalende factoren om grip te houden op de laadoplossingen die het beste aansluiten bij de samenstelling van jouw fleet. Marc Wittenberg, Associate Director Automotive Mobility bij EY Nederland BV, vertelt meer over de ontwikkeling en uitdagingen van elektrisch rijden en hoe ze bij EY in Nederland omgaan met EV en laden.

Volledig elektrisch is de way to go

Werkgevers met relatief veel voertuigen in hun fleet werken meestal samen met leasemaatschappijen voor het aanschaffen van hun voertuigen. Deze partnerships bieden volop mogelijkheden om de ambitie van een volledig elektrisch wagenpark kracht bij te zetten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om na afloop van alle lopende contracten alleen nog maar EV’s aan te bieden aan je werknemers. Ook kan je werknemers nog wel de keuze geven voor een hybride of benzineauto, maar zet je alle nieuwe contracten op een bepaalde einddatum, waarna je overstapt op volledig elektrisch. Het elektrificatieproces wordt verder versterkt doordat het hanteren van een vaste einddatum resulteert in een steeds verder oplopend leasetarief naarmate de tijd vordert. Hierdoor wordt het prijstechnisch steeds onaantrekkelijker om auto’s te kiezen anders dan EV. 

“Het beleid is om eind 2025 een volledig elektrisch wagenpark te hebben”, zegt Marc. “Zo’n tien jaar geleden is EY al begonnen met het faciliteren van elektrisch rijden. Het thema heeft echt een boost gekregen vanaf het moment dat de fiscale bijtelling voor elektrisch rijden werd verlaagd en de vraag naar elektrische auto’s toenam. Toen ik in 2018 bij EY begon, was het al zo dat BEV’s werden ingezet bij de categorie junior professionals. Deze groep net afgestudeerden, die ieder jaar in september in grote getalen in dienst komen, krijgt een auto tot hun beschikking, waarbij door EY vooraf al is bepaald welke auto dat is. Ieder jaar wordt door HR, Mobility, Finance en Inkoop bekeken welke auto’s er op de markt komen. De auto die het beste aansluit bij deze jonge, energieke, sportieve en milieubewuste doelgroep wordt vervolgens geselecteerd en aangeboden.”

Laden leidt tot uitdagingen 

Werkgevers hebben te maken met een complexe markt waarin bedrijven vaak samenwerken met meerdere leveranciers en steeds moeilijker grip krijgen op laadmogelijkheden en kosten. Vrijwel elke leverancier hanteert een eigen verdienmodel, waarbij de kosten voor bijvoorbeeld het abonnement, het starttarief en roaming sterk verschillen. Dat maakt het daadwerkelijke laad- en declaratiegedrag vaak lastig om te monitoren, zeker gezien de grote verschillen tussen tarieven thuis, op kantoor en publiek en de verschillende verdienmodellen. Om trends en excessen boven tafel te krijgen is inzicht een belangrijk onderwerp om mee te nemen in de keuze van leveranciers.

‘Consolideren van data en rapportages is van groot belang om optimaal te sturen op kosten en operationele beslissingen die van belang zijn voor onze vloot’

“Controle over wat wordt uitgegeven is een belangrijk onderdeel van fleet management”, zegt Marc. “De uitdaging ligt ‘m vooral in het grip krijgen op de kosten per kWh per publieke laadpaal. In één straat kunnen meerdere palen staan met elk een andere kWh kostenstructuur. Die kosten kunnen fors oplopen. Het is gewoonweg niet overzichtelijk en transparant welke prijzen wanneer worden gehanteerd, ondanks de wetgeving die het de aanbieders van laadpalen verplicht om transparant te zijn. Iedereen is erbij gebaat dat er zo veel mogelijk duidelijkheid is. Van de professionals kan niet worden verwacht dat ze via apps moeten opzoeken wat de kosten zijn als ze ergens willen laden. Vandaar ook dat wij ervoor hebben gekozen om te werken met vaste tarieven per geladen kWh. Daarmee hebben we de voorspelbaarheid van de laadkosten enorm verbeterd.” 

Ambitie door innovatie

Innovatieve laadoplossingen zoals smart charging, solar charging en batterijtechnologie ondersteunen werkgevers steeds beter in hun ambitie om de fleet te verduurzamen. Het helpt je als werkgever ook te sturen op het laadgedrag van jouw werknemers. Zodat ze laden op de momenten dat tarieven het meest voordelig zijn en ze gebruikmaken van technologie die de laadkosten omlaag brengen. 

“Smart charging gaat ons allemaal beter in staat stellen zoveel mogelijk het net te ontlasten”, licht Marc toe. “Maar ook de kosten beter te verdelen en optimaal gebruik te maken van groene stroom door bijvoorbeeld te zorgen dat de auto langzaam laadt of alleen tijdens bepaalde uren. Ook kan worden voorkomen dat er opslag gerekend wordt op het moment dat de auto vol is, de zogenaamde idle fees. De software gaat iedereen daarbij enorm helpen. Door optimaal op deze ontwikkelingen in te spelen kunnen wij absoluut een steentje bijdragen aan het soepeler laten verlopen van de energietransitie.”

Wil je ook meer grip krijgen op de elektrificatie van jouw wagenpark en ben je benieuwd hoe andere bedrijven met deze uitdaging omgaan? Bekijk hier onze whitepaper Stroomversnelling! 

Relevant nieuws