Prinsjesdag 2024. De belangrijkste feiten op een rij.

koffer_miljoenennota.jpg

Prinsjesdag 2024. De belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Nu de Miljoennota is gepresenteerd is duidelijk waar het nieuwe kabinet de komende jaren naar toe wil. We zetten de belangrijkste maatregelen rondom het thema mobiliteit op een rij.

Afbouw mrb-korting voor elektrische auto’s

In 2024 zijn eigenaren en berijders van een volledig elektrische auto of bestelbus geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Per 1 januari 2025 verandert dat en moet 25% van het mrb-tarief betaald worden. In 2026 loopt de korting verder terug. Dan bedraagt de motorrijtuigenbelasting voor EV’s 75% (en dus niet 60% als het kabinet eerder beloofde) van het reguliere tarief. In de jaren die volgen zet die afbouw door. Vanaf 2030 vervalt de korting volledig. Het tarief van 25% gaat trouwens in 2025 ook voor de provinciale opcenten gelden.

Tabel voor plug-in hybrides vervalt

De hoogte van de bpm van plug-in hybrides wordt momenteel nog berekend op basis van een speciale tabel. Die zogenaamde ‘PHEV-tabel’ verdwijnt per 1 januari 2025 uit de wet. Tegenwoordig kan de uitstoot van de PHEV’s nauwkeuriger worden bepaald, waardoor de tabel overbodig wordt. De Vereniging Zakelijke Rijders verwacht dat de bpm voor auto's met een oude typegoedkeuring waarschijnlijk lager uit zal vallen dan nu het geval. Ook auto's met een nieuwe typegoedkeuring zullen niet duurder uit zijn, voorspelt de VZR.

Verlaging accijns op brandstof

De huidige korting op de brandstofaccijns blijft ook in 2025 van kracht. Dat scheelt bijna € 0,21 per liter. Bovendien gaat de jaarlijkse indexatie van de brandstofaccijns niet door. Ouderwets tanken lijkt dus niet duurder te worden zolang de brandstofprijzen niet stijgen. In 2026 lijkt de brandstofaccijnskorting verleden tijd.

Subsidie aanschaf elektrische (bestel)auto verdwijnt

De huidige subsidieregeling op de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische personen- of bestelauto vervalt per 1 januari 2025. Dat betekent dat SEPP-subsidie van 2.950 euro voor een nieuwe elektrische auto (en 2.000 euro voor elektrische occasion) alleen in 2024 nog geldt. Ook de SEBA-regeling die voorziet in 5.000 euro subsidie op elektrische bestelauto’s verdwijnt aan het einde van het jaar. Het goede nieuws: recent zijn de potten waaruit de SEPP-subsidie en SEBA-subsidie worden betaald aangevuld. 

Vaste voet bpm voor EV’s

In 2024 betaalt u geen bpm voor volledig elektrische auto’s. In 2025 verandert dat. Dan geldt een vaste voet in de bpm van 660 euro. De ANWB heeft berekend hoeveel een EV duurder wordt nu de aanschafsubsidie verdwijnt, er bpm wordt gerekend en mrb van kracht is. “De kosten voor verschillende overheidsregelingen stijgen de komende jaren zo hard dat je voor een gemiddelde elektrische auto die je in 2026 koopt al snel 8.000 euro meer kwijt bent dan wanneer je dezelfde auto in 2022 gekocht had.”

Bijtelling op bestelauto’s is aangepast

De zogenaamde ‘eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto’ wordt per januari verhoogd naar 438 euro, om in de jaren daarna door te stijgen. Deze bijtelling wordt ook wel de 300-euro regeling genoemd. Het bedrag is overigens sinds 2006 niet verhoogd.

Zero-emissie-zones

Vanaf 2025 introduceren zeker 30 Nederlandse gemeenten zero-emissie-zones. In die milieuzones mogen alleen vrachtwagens en bestelauto’s komen als ze volledig elektrisch zijn. De gemeenten zijn zelf vrij om te bepalen hoe groot die zones worden. Bovendien maken de meeste gemeenten gebruik van een overgangsregeling, waardoor ondernemers nog de tijd hebben om hun elektrische voertuigen aan te schaffen. Het kabinet lijkt de invoering van de zero-emissie-zones echter te willen uitstellen.

Relevant nieuws