Barometer zakelijke mobiliteit

De 9 trends in zakelijke mobiliteit

De invulling van zakelijke mobiliteit is flink aan verandering onderhevig. De auto met brandstofmotor heeft gezelschap gekregen van de elektrische auto, terwijl ook het mobiliteitsbudget een opmars maakt. Hoe kijken bedrijven anno 2024 naar hun autoleaseregeling? Fleet Support onderzocht het.

  1. De keuze valt steeds vaker op één leasemaatschappij
  2. Diversiteit in mobiliteitsoplossingen neemt toe
  3. 15.000 zakelijke kilometers is de norm
  4. Structurele vorm van indexatie ontbreekt vaak
  5. Onder het leasebudget blijven mag, maar wordt niet altijd gecompenseerd
  6. Een onbeperkt merkenbeleid is in, vooral bij elektrische auto's
  7. Brandstofvoertuigen zijn uitgesloten van de leaseregeling
  8. Er is veel sturing op brandstofverbruik, maar nog nauwelijks op energieverbruik
  9. De installatie van een laadpaal wordt vaak vergoed

Over het onderzoek

Fleet Support doet jaarlijks onderzoek hoe bedrijven met hun mobiliteitsbeleid in het algemeen en autoregelingen in het bijzonder omgaan. Voor de 2024-editie vulden
31 vertegenwoordigers van bedrijven – van groot tot klein – uit diverse sectoren een omvangrijke vragenlijst in. Het onderzoek vertegenwoordigt als zodanig een gezamenlijk wagenpark van 22.500 voertuigen.

Verdeling respondenten aan dit onderzoek

De trends

Zakelijke mobiliteit
 

1) De keuze valt steeds vaker op één leasemaatschappij

Fleetowners kunnen er voor kiezen om te werken met één, twee of meerdere
leasemaatschappijen. Opvallend is te zien in de 2024-barometer dat liefst 45% van de ondervraagde bedrijven gaat voor één leverancier. Een belangrijke reden is het hebben van één aanspreekpunt en maximale ontzorging. Het ontbreken van marktwerking ondervangen bedrijven door middel van prijsborging.

 

2) Diversiteit in mobiliteitsoplossingen neemt toe

De leaseauto vormt steeds minder dé standaard mobiliteitsoplossing voor medewerkers. Uit de barometer blijkt dat vooral het mobiliteitsbudget populair is. Ruim 65% van de deelgenomen bedrijven biedt een mobiliteitsbudget aan. Met een mobiliteitsbudget kopen werknemers zelf hun mobiliteit naar eigen inzicht in. Dat kan reizen zijn met het openbaar vervoer, een leasefiets of een deelauto, of een mix aan vervoersmiddelen. Opmerkelijk: 14% van de bedrijven biedt juist helemaal geen alternatief voor de leaseauto aan.

Vormen van beschikbare mobiliteit naast de leaseauto:

 

3) 15.000 zakelijke kilometers is de norm

Een groot deel van de ondervraagde bedrijven hanteert de 15.000 kilometer norm voor het toekennen van een leaseauto. De maximale looptijd is gemiddeld 54 maanden of 175.000 kilometer. Wat opvalt is dat er vrijwel geen onderscheid wordt gemaakt in normleasebedrag tussen fossiel- en elektrische voertuigen.

 

 

4) Structurele vorm van indexatie ontbreekt vaak

De prijzen van (lease)auto’s stijgen elk jaar. Door middel van jaarlijkse indexatie van het normleasebedrag zorg je ervoor dat medewerkers jaar in jaar uit een vergelijkbare auto kunnen uitkiezen. Doe je dat niet, dan kan de collega die eerst een riante middenklasser reed na verloop van tijd zich alleen nog een compacte hatchback veroorloven.

Volgens de barometer indexeert slechts 30% van de bedrijven jaarlijks het normleasebedrag. 25% van de bedrijven indexeert nooit en 45% geeft aan dat er in een andere frequentie wordt geïndexeerd of alleen ad-hoc naar gekeken wordt.

 

5) Onder het leasebudget blijven mag, maar wordt niet altijd gecompenseerd

Elke werknemer die een leaseauto rijdt, krijgt daarvoor een budget. Vaak houdt de werknemers zich daar netjes aan, maar soms gaat de werknemer daar overheen. De meerderheid van de werkgevers staat overschrijding van het leasebudget toe (64%). Het percentage toegestane overschrijding varieert van 5% tot 25%. Onderschrijding van het leasebudget is ook mogelijk, echter dit betekent niet dat automatisch de onderschrijding (of een deel daarvan) wordt uitgekeerd. 64% van de werkgevers geeft aan dit niet te doen. 

 

6) Een onbeperkt merkenbeleid is in, vooral bij elektrische auto's

Als werkgever maak je je geliefd als je leaserijders zelf laat bepalen welk merk leaseauto
ze mogen uitkiezen. Een beperkt aantal merken aanbieden kan zorgen voor meer kostenefficiëntie (inkoopvoordeel) en uniformiteit, terwijl je auto’s makkelijker opnieuw inzet. Toch nog altijd 40% van de ondervraagde bedrijven hanteert een onbeperkt merkenbeleid. Vooral bij elektrische auto’s is het normaal om geen restricties te verbinden aan de merken waaruit gekozen mag worden.

Is er een merkenbeleid?

 

7) Brandstofvoertuigen zijn uitgesloten van de leaseregeling

De elektrische auto is inmiddels mainstream. Sterker nog, liefst 4 op de 10 bedrijven, sluit brandstofvoertuigen al uit van de leaseregeling. Van de bedrijven die brandstofauto's nog wel accepteren, geeft een groot deel aan dat de komende jaren er alsnog een restrictie komt op conventionele aandrijvingen.  

Toegestane brandstofsoorten

Vanaf welk jaartal gaat uw organisatie brandstofvoertuigen uitsluiten in de leaseregeling?

 

8) Er is veel sturing op brandstofverbruik, maar nog nauwelijks op energieverbruik

Werkgevers zijn er overal het algemeen scherp op dat hun leaserijders zuinig omspringen met brandstof. 1 op de 3 werkgevers zegt dat ze leaserijders aanspreken als ze meer verbruiken dan gemiddeld. Ook wordt goedkoop tanken bij 1 op de 3 gestimuleerd. Als het om goedkoop laden gaat is het een ander verhaal. Zeker 80% van de onderzochte bedrijven zegt geen beleid te voeren op het verlagen van het energieverbruik van elektrische auto’s. Snelladers vermijden en thuisladen stimuleren zou een voorbeeld van sturing kunnen zijn.

 

9) De installatie van een laadpaal thuis wordt vaak vergoed

De laadpaal thuis wordt door veel bedrijven gezien als een natuurlijk gevolg van het rijden van een elektrische auto. 8 op de 10 werkgevers vergoeden (deels) de laadpaal aan huis en de installatie die daarbij hoort. Gemiddeld is de vergoeding €2000,-.

In een eerder onderzoek van Fleet Support komt overigens naar voren dat het lucratief kan zijn om de laadpaal inclusief laadpas te voorzien van een los contract. Zo voorkom je roamingkosten. Het whitepaper ‘Van pas tot laadpaal’ gaat dieper in op die slimme constructie.


Dit document als PDF downloaden

Je kan dit rapport via onze downloadpagina downloaden. Klik hier om naar de downloadpagina te gaan of stuur een mail aan info@fleetsupport.com

 

Relevant nieuws